fbpx

מיקוד ראייה - כל מה שצריך לדעת

 

בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות לבעיות בתפקודי ראייה בקרב ילדים. מחקרים מראים, כי בין 5 עד 10 אחוזים מהילדים סובלים מהפרעות ראייה שונות, שיכולות להקשות על התפקוד האקדמי בפרט ועל התפקוד היומיומי בכלל. בדיקת מיקוד ראייה נועדה לאבחן את קיומה של התופעה כדי להתאים טיפול, שיאפשר לילד לעקוף את הקשיים. כל מה שעליכם לדעת על מיקוד ראייה בכלל ועל בדיקת מיקוד ראייה באמירים בפרט לפניכם.

 

מהי בעיית מיקוד ראייה?

בעיית מיקוד ראייה נובעת מהיעדר שיתוף פעולה תקין בין שתי העיניים, כתוצאה מחולשת שרירים. התוצאה היא, כי במקום שהעיניים יתמקדו ביחד על אותה נקודה, הן "בורחות" זו מזו לצדדים. על אף שבעיית מיקוד ראייה יכולה להופיע בכל גיל, היא מתגלה, בדרך כלל, בגילאי 5 או 6, בהם הילדים מתחילים לפתח לראשונה מיומנויות של קריאה וכתיבה, הדורשות מיקוד של המבט על הדף לזמן ממושך, ומיומנות של העתקה מהלוח, המצריכה למקד את המבט לרחוק, ואחר כך לקרוב וחוזר חלילה.

 

אלו סימנים יכולים להצביע על כך שלילד שלי יש בעייה במיקוד הראייה?

הימנעות של הילד מקריאה או מכתיבה, קושי להספיק להעתיק מהלוח, קריאה איטית, קריאה של אותה שורה פעמיים, החלפת אותיות והכנה ממושכת של שיעורי הבית, המצריכה הפסקות מרובות- כל אלה עשויים לרמז על קיומה של בעיית מיקוד ראייה. מעבר לקשיי התפקוד הללו, הבעייה עלולה לייצר תסמינים פיזיים, כמו:

  • כאבי ראשמיקוד ראייה
  • עייפות או נטייה להירדמות בזמן הקריאה
  • טשטוש או כפילות בראייה
  • מצמוץ בעיניים
  • לחץ בעיניים או שפשוף שלהן לעיתים קרובות
  • תחושה שהעיניים שורפות או מגרדות

 

מדוע חשוב לאבחן את הבעייה בהקדם האפשרי?

לצד התסמינים הפיזיים והקשיים התפקודיים שיכולה בעיית מיקוד ראייה לייצר, פעמים רבות, אם היא אינה מאובחנת ומטופלת כראוי, היא יכולה להפוך למכשול עצום עבור הילד ולגורם מעכב בהתנהלותו האקדמית בפרט ובחייו בכלל. על אף שבהתחלה הילד מנסה להילחם בעיניים הבורחות ממיקוד, כאשר התופעה חוזרת על עצמה, מהר מאוד הוא מאבד את סבלנותו ואף הופך מתוסכל. הקשיים בהעתקה מהלוח או האיטיות בקריאה ובהכנת שיעורי הבית מעוררים תגובות מצד הסביבה והמורה, שעלולות לפגוע בדימוי העצמי של הילד ובתפיסת המסוגלות העצמית שלו.

למעשה, כל עוד התופעה אינה מאובחנת ומטופלת, נוצר "מעגל קסמים" הפועל לרעתו של הילד, שבא לידי ביטוי בקשיים בתפקוד האקדמי, הגוררים הערות מצד המורה על חוסר תפקוד ולעיתים גם תגובות מצד ההורים הסבורים כי הילד עצלן, מה שבתורו עלול להוביל אף לבעיות התנהגות והפרעות בכיתה. אבחון הבעייה מאפשר התאמת טיפול הולם, ששם קץ למעגל קסמים זה ומסייע לילד לחזור לתפקוד תקין. מעבר לכך, ללא ביצוע בדיקת מיקוד ראייה, מומחים, רופאים ואנשי מקצוע בתחום של הפרעות קשב עלולים לאבחן את הבעייה כהפרעת קשב וריכוז, ולתת טיפול תרופתי, שאינו מספק מענה הולם לבעיית התפקוד.

 

אבחון בעיית מיקוד ראייה- כך זה עובד

בדיקת מיקוד ראייה שונה מבדיקות אצל אופטומטריסט או רופא עיניים. בעוד אופטומטריסט מבצע בדיקת רפרקציה כדי לקבוע האם יש צורך במשקפיים, ואילו רופא עיניים בודק חדות ראייה, פזילה ופתולוגיות, אבחון מיקוד ראייה בודק עוד מגוון תפקודים שלא נבדקים בבדיקות השגרתיות המצויינות. אקומודציה, היכולת לראות בבהירות את הרחוק והקרוב, היכולת לשנות במהירות את הפוקוס, שיתוף הפעולה בין שתי העיניים, פיקסציה, עקיבה, תנועות עיניים, תפיסה חזותית ועוד- כל התפקודים הללו נבדקים במסגרת בדיקת מיקוד ראייה המתקיימת במרכז אמירים, ואורכת כשעה וחצי.

 

כיצד מטפלים בבעיית מיקוד ראייה?

אם בבדיקה מתגלים קשיים במיקוד הראייה, הטיפול מתמקד בחיזוק של שרירי העיניים, מאחר שכאמור, הבעייה היא תוצר של חולשת השרירים הללו. הטיפול המוצע באמירים בבעיית מיקוד ראייה כולל בדר"כ 12 עד 16 מפגשים בני 45 דקות ע"י אופטומטריסטית, במסגרתם מתאמן הילד בהכוונת אשת המקצוע על תרגילי העיניים שהותאמו לקשייו הספציפיים, כפי שהתגלו בבדיקת מיקוד הראייה.

התרגילים הם יעילים ביותר והם מסייעים ב:

  • שיפור הראייה הדו-עינית (שיתוף פעולה בין שתי העיניים)
  • שיפור יכולת המיקוד (לשמירה על פוקוס לטווחים שונים ולמשך הזמן הנדרש)
  • שיפור תנועת העיניים (מניעת קפיצה בין שורות או בלבול והחלפה של אותיות)
  • שיפור התפיסה החזותית (שיפור הזיכרון והזיכרון ברצף, קביעות הצורה והראייה המרחבית).

 

אם אתם חושדים שלילדכם יש קושי במיקוד הראייה, אל תחכו שהקושי ישפיע על הקריאה ועל איכות החיים שלו -

 צרו איתנו קשר