הדשא של השכן ירוק יותר? לא בטוח!
כמה פעמים שמעתם את המשפט: "אולי תלכו להדרכת הורים?" או "חבל שאתם לא הולכים לקבל ייעוץ..."? הצוות החינוכי במסגרות השונות מפנה להדרכת הורים, חברים, "נשמות טהורות" כמו דודה בארוחה משפחתית שמגלגלת עיניה ביאוש לנוכח התנהגות ילדנו ועוד. אנו מצידנו בטוחים ש"הדשא של השכן ירוק יותר", וחוששים שנכשלנו כהורים.
כי רק אצל השכן הילדים הולכים לישון ב- 20:00 אחרי שאכלו סלק, אבוקדו וקינואה לארוחת ערב, רק אצל השכן הילדים סידרו את החדר והכינו תיק ובגדים למחר, וזה כמובן לאחר שהכינו שיעורי בית ביוזמתם. ומה קורה אצלנו? אצלנו הכל נראה הרבה פחות ירוק... הילד לא עושה שיעורים ומשחק כדורגל בבית, התינוק זורק עלינו אוכל מהכיסא, הילדה מתעקשת לנעול סנדלים בחורף ומגפיים בקיץ, והמתבגר? היריעה קצרה מלהרחיב.
ברצוננו להרגיע אתכם ולספר לכם שני דברים:
1. השכן אינו דובר אמת או שעבר הדרכת הורים בעצמו
2. הרב המוחלט של ההורים זקוק להנחייה והכוונה בגידול הילדים.
הסמכות החדשה ואתגר ההורות בעידן של הצפת מידע
אתגר ההורות בעידן המודרני קשה לפיצוח. הסמכות ההורית הישנה איננה עוד. בעבר להורה היתה סמכות מעצם היותו הורה. הוא היה מקור המידע עבור הילדים, וחינוך הילדים היה קהילתי. חלוקת התפקידים בבית היתה ברורה, והסמכות נבעה גם מהנוכחות ההורית.
כיום אנחנו לא בטוחים: אנחנו הורים או חברים? מותר או אסור להעניש? האינטרנט רווי באין ספור עצות ולנו שאלות רבות, ביניהן: 1. למה העצות הפוכות אחת מהשניה? 2. באיזה מהן לבחור? 3. איזה מהם מתאימה ביותר? בנוסף, במקרים רבים יש חילוקי דעות עם בן/בת הזוג בנוגע לדרך החינוך ולסדרי העדיפויות. זאת ועוד, לעיתים עד שמצאנו את הדרך הנכונה להתנהל מול אחד הילדים הוא גדל ומשתנה ומה שעבד אתמול לא עובד היום.
מבולבלים? בהדרכת הורים מקצועית תוכלו למצוא מענה ללבטים.
הדרכת הורים: אז איך זה בעצם עובד?
בהדרכת הורים ניתנת ההזדמנות להתרווח מול פסיכולוג, ולצאת עימו למסע משותף. בתחילה, תיעשה היכרות של איש המקצוע עם המשפחה דרך עיניהם של שני ההורים תוך בחינת הדינמיקה בין כולם, הקשיים והאופן בו המשפחה מתמודדת איתם.
דרך דיאלוג משותף, הפסיכולוג, בעזרת הידע שצבר, עוזר למצוא ממגוון הפתרונות הקיימים תוכנית התערבות המתאימה לכם. בכל פגישה מתארים את המתרחש בבית, בודקים כיצד התוכנית עובדת, ומבצעים שינויים בהתאם לצרכים. כמו כן, מנסים להבין מדוע חלקים ממנה אינם עובדים: האם העצה הספציפית אינה מתאימה להתנהלות הייחודית של הבית? האם אחד ההורים חושש משינוי ומכשיל אותו בשל קשייו? חוויות שעבר בבית הוריו? האם לא ניתן לישם שינוי בשל חילוקי דעות בין ההורים? בנוסף, יתכן שהתוכנית עובדת מצויין בבית, אולם אצל סבא וסבתא החוקים משתנים.
לאחר מספר מפגשים מתגבשת תוכנית המתאימה למשפחתכם ולהתנהלותה הייחודית. כשיהיו לכם הכלים ליישם את התוכנית, ומשתכירו את הדרכים להתמודד עם ההפתעות שהחיים מזמנים, זה יהיה הזמן להיפרד מהפסיכולוג ולצאת לדרך חדשה. אם עולה צורך ניתן להיפגש לאחר תקופה למפגש נוסף.
מה מונע מאיתנו לשפר את איכות החיים בעזרת הדרכת הורים?
נשמע טוב לא? אז מה מונע מאיתנו "ללכת על זה"? ראשית, מדובר בהוצאה כספית, שרבים מאיתנו מעדיפים להימנע ממנה (ואם כבר, אז... עדיף ללכת למסעדה טובה או ללונה פארק). בנוסף, למרות שאנחנו אוהבים להצהיר שאנחנו רוצים שינוי, הרי שרובנו חוששים ממנו ומעדיפים להישאר עם המוכר והבטוח, על אף שאנו מודעים לכך שיש נזק לחלק מבני המשפחה. כמו כן, במקרים רבים איננו יודעים למי לפנות על מנת לקבל הדרכת הורים מקצועית וטובה. וכך, הבעיות נמשכות, הקשיים מתעצמים ותחושת הכישלון בהורות גוברת.
אנו ב'אמירים' מזמינים אתכם להדרכת הורים, שיכולה להיות גם קצרת טווח (3-12 מפגשים), לחולל שינוי משמעותי בהרמוניה המשפחתית ולשפר את איכות החיים.
כתבה: מיטל ברן - פסיכולוגית, בעלת ניסיון רב בהדרכת הורים קצרת טווח
פנו אלינו, ונשמח לעמוד לשירותכם!