נתוני האגודה הלאומית לילדים אוטיסטים מצביעים על כך שאחד מכל 150 תינוקות שזה עתה נולדו יסבול מאוטיזם. על אף שלא ניתן "להירפא" ממנו, אבחון מוקדם יכול לסייע במידה רבה בשיפור תפקודו של הילד ובמתן הסיוע ההולם להורים, בהנחה שהאבחון הוא מקצועי ושהוא מהווה את הצעד הראשוני בדרך אל מימוש תוכנית ההתערבות המתאימה ביותר לילד, עליה הומלץ באבחון.
על הקשר בין אוטיזם לבין תסמונות הספקטרום האוטיסטי
אוטיזם הוא לקות התפתחותית המלווה בתסמינים שונים, הכוללים קשיים ובעיות ביצירת קשר חברתי ובתקשורת או דפוסי מחשבה והתנהגות המאופיינים בחזרתיות ובנוקשות, כגון: הנעה חוזרת של הגוף, שפשוף חוזר של כפות הידיים או פחד משינויים. כמו כל הפרעה נפשית או מחלה פיזית, גם התסמינים של האוטיזם משתנים מילד אחד לאחר, ויכולים לבוא לידי ביטוי בצורה קלה עד חמורה. אבחון תסמונת הספקטרום האוטיסטי מתבצע כאשר נצפים אצל הילד קשיים בתחומים המתוארים, אשר פוגעים בתפקודו היומיומי.
אבחון לאישוש או לשלילת קיומה של תסמונת הספקטרום האוטיסטי
אבחון תסמונת הספקטרום האוטיסטי מיועד לכל גיל, ומטרתו היא לשלול או לאשש את קיומן של התסמונות. האבחון כולל בדיקת תפקוד קוגניטיבי (מבחן אנטיליגנציה), ראיון עם ההורים המבוסס על שאלון מובנה ועל שיחת היכרות לקבלת רקע, מבדק ADOS (אוטיזם), שנחשב ל"סרגל הזהב" בעולם מבחינת קביעת קיומה או אי קיומה של התסמונת ואינטראקציה מובנית, שמטרתה היא לבחון קיומו או היעדרו של מכלול התנהגויות המזוהות עם האוטיזם והמבוססות על תצפיות ביכולות ההתפתחותיות, ההתנהגותיות והתקשורתיות של הילד. כאמור, על אף שלא קיימת תרופת פלא להפרעה, ביצוע אבחון בשלב כמה שיותר מוקדם, שבעקבותיו יינקטו דרכי הטיפול המומלצות (הדרכת הורים, טיפול פסיכולוגי, שילוב במסגרת חינוכית מתאימה, השתתפות בקבוצות לרכישת מיומנויות חברתיות ועוד), יסייע לילד לשפר את איכות חייו.
כמה פרטים על אודות אבחוני תסמונות הספקטרום האוטיסטי המתקיימים באמירים
- אבחוני תסמונות הספקטרום האוטיסטי המתקיימים באמירים עומדים בסטנדרטים ובקריטריונים המקצועיים הנדרשים על-ידי משרד הבריאות.
- אורך האבחון תלוי ברמת התפקוד של הילד, אך בממוצע הוא מתפרס על פני כ-3 פגישות לפחות, ויכול להימשך בין 4 ל- 8 שעות בסך הכל.
- האבחון כולל פגישה ראשונית עם ההורים, פגישת אבחון עם הילד ופגישת סיכום נוספת עם ההורים בלבד או עם ההורים והילד גם יחד (תלוי במקרה ההתנהגותי של הילד).
- ילדים הסובלים מתסמונות על הרצף האוטיסטי זכאים לקצבת נכות מביטוח לאומי. כדי לקבל את הקצבה, יש צורך באבחון נוסף של נוירולוג ילדים, רופא התפתחותי או פסיכיאטר. במידה ויימצא באבחון תסמונת הספקטרום האוטיסטי, כי הילד אכן סובל מהתסמונת, ניתן לגבות את האבחנה ע"י אחד המומחים המוזכרים לעיל.
- דו"ח האבחון יימסר להורים רק לאחר שיעבור מערך קריאה ובקרה יסודיים על-ידי אנשי מקצוע ומומחים בתחום, זאת כדי להביא אותו לסטנדרטים המקצועיים הגבוהים ביותר.
לפרטים נוספים צרו איתנו קשר ונשמח לעזור